Heb jij recht op zorgtoeslag?

Recht zorgtoeslag

In 2006 heeft de Nederlanders overheid besloten om inwoners die de maandelijkse premie moeilijk kunnen betalen, tegemoet te komen. Zij krijgen zorgtoeslag. Dit is een financiële tegemoetkoming van de Belastingdienst om de zorgverzekering betaalbaar te houden voor iedereen. Het hangt van je inkomen af of je zorgtoeslag krijgt en wat de hoogte hiervan is. Dit is onder meer afhankelijk van:

 • De hoogte van je (toetsings)inkomen.
 • De hoogte van het (toetsings)inkomen van je eventuele partner.
 • Je leeftijd.

De voorwaarden

Om zorgtoeslag te krijgen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je:

  • Minimaal 18 jaar of ouder zijn.
  • Een Nederlandse zorgverzekering hebben.
  • Een laag (gezamenlijk) inkomen hebben .
  • De Nederlandse nationaliteit hebben of in het bezit zijn van een geldige verblijfsvergunning.

Je inkomen

Niet iedereen ontvangt zorgtoeslag. Hiervoor mag je inkomen niet hoger zijn dan een bepaalde grens. Voor alleenstaanden ligt deze grens lager dan voor getrouwde stellen.

Woon je alleen en verdien je het wettelijk minimumloon? Dan heb je recht op 936 euro zorgtoeslag per jaar. Voor een meerpersoonshuishouden met een wettelijk minimumloon is de maximale zorgtoeslag 1791 euro per jaar.

Je vermogen telt ook mee

Als je zorgtoeslag aanvraagt dan toetst de Belastingdienst ook je vermogen. Er wordt dan gekeken naar het vermogen dat je op 1 januari had van het jaar waar je de toeslag voor aanvraagt. Je vermogen mag niet hoger zijn dan een bepaalde grens. Als dit te hoog is dan heb je geen recht op zorgtoeslag.

Zorgtoeslag aanvragen

Denk je dat je recht hebt op zorgtoeslag? Dan kun je deze aanvragen via toeslagen.nl, dit is een website van de Belastingdienst. Om de toeslag aan te vragen heb je een DigiD en een Burgerservicenummer nodig. Doorgaans ontvang je binnen acht weken na je aanvraag een bericht. Dit is de ‘voorschotbeschikking’. Hierin staat hoeveel zorgtoeslag je voorlopig maandelijks ontvangt. Binnen vier weken ontvang je dan het eerste bedrag op je rekening.

Maandelijkse termijnen

Je ontvangt de zorgtoeslag altijd in maandelijkse termijnen. Deze ontvang je rond de 20e van de maand. Dit is de toeslag voor de volgende maand. Als de datum van de maandelijkse uitbetaling op een feestdag of in het weekend valt dan ontvang je de toeslag de eerstvolgende werkdag.