Dekt de zorgverzekering ook de kosten voor periodieke controles?

Denk bijvoorbeeld aan gaatjes in tanden en kiezen, ontstekingen in uw tandvlees, een verstandskies die niet op de juiste manier groeit, enzovoorts. Niet alleen is een periodieke controle voor uzelf van groot belang, ook voor kinderen is het laten controleren van het gebit belangrijk. Wanneer het kindergebit niet goed wordt onderhouden kan een kind hier tot op een latere leeftijd erg veel last van blijven houden. Dit wilt u logischerwijs zo goed mogelijk voorkomen! Worden periodieke controles bij de tandarts echter vergoed vanuit uw basisverzekering? Bestaat er een verschil tussen de dekking voor kinderen en volwassenen?

Dekking tandartsverzekering

De kosten voor een periodieke controle bij de tandartsverzekering worden voor mensen boven de achttien jaar niet vergoed vanuit de basisverzekering. Voor volwassenen is de dekking van een basisverzekering ook bij veel andere behandelingen erg beperkt. Bij kinderen worden de kosten voor een periodieke controle wel altijd vergoed vanuit de basisverzekering. Mocht u willen weten welke kosten er voor een volwassene worden gedekt vanuit de basisverzekering, dan vindt u hierover meer informatie in de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering. Ook kunt u naar uw verzekeraar bellen voor meer informatie. Het is overigens niet per definitie voordeliger om een tandartsverzekering af te sluiten als u ouder dan achttien jaar bent. Dit geldt zeker wanneer u vrijwel nooit complicaties heeft.

Een periodieke controle laten dekken

Mocht u een periodieke controle alsnog vergoed willen krijgen, dan kunt u een tandartsverzekering afsluiten naast uw verplichte zorgverzekering. Met een tandartsverzekering bent u voor het merendeel van de behandelingen bij een tandarts vergoed. Voor uitzonderlijke behandelingen, zoals het laten plaatsen van een kunstgebit of het bleken van tanden, zult u een aanvullende tandartsverzekering moeten afsluiten.

Op internet vindt u verschillende websites waarop u tandartsverzekeringen van verschillende verzekeraars met elkaar kunt vergelijken. Bij het vergelijken van verzekeringen voert u een aantal persoonlijke gegevens in, waarmee de beste verzekering voor uw situatie gevonden kan worden. Let bij het vergelijken van verzekeringen niet alleen op de maandelijkse premie, maar ook op de dekking van de verzekering. Zo bent u ervan verzekerd dat u niet alsnog tegen onverwachte kosten aanloopt!