Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van een zorgverzekering?

We naderen het eind van 2016 en dat betekent dat we ons weer op kunnen maken voor het kiezen van de zorgverzekering voor het nieuwe jaar. Echter is dat moeilijker dan je denkt, want er zijn tal van aanbieders op de markt die jou graag als nieuwe klant willen toevoegen. Zorgverzekeraars doen er alles aan om zoveel mogelijk klanten te werven, dat er soms hele goedkope zorgverzekeringen worden aangeboden. Het advies is om in deze kwestie je niet alleen blind te staren op de prijs, maar ook op andere factoren te letten bij het kiezen van een zorgverzekering. Welke zijn dat?

Eigen risico

Eén van de factoren waarop je nog meer moet letten is het eigen risico. Hoewel iedereen een verplicht eigen risico heeft van € 385,-. Dit bedrag moet je zelf aan eigen zorgkosten betalen en als het hoger wordt, dan vergoed de verzekeraar dat. Echter kan iemand er ook voor kiezen om het eigen risico te verhogen tot een maximaal bedrag van € 885,-. Het is aan te raden om dit te doen als je verwacht weinig zorgkosten nodig te hebben. En mocht je het willen doen, is het verstandig om te kijken wat voor korting je kunt verwachten op de premie. Dit verschilt per verzekeraar en dat kan iemand over de streep trekken om te kiezen voor een zorgverzekering.

Aparte zorgverzekering voor de partner

In veel huishoudens komt het veelvuldig voor dat echtparen een soortgelijke zorgverzekering hebben bij dezelfde verzekeraar. Dit is alleen aan te raden als deze personen dezelfde zorgkosten hebben. Echter is dat vaak niet aan de orde, want vrouwen hebben over het algemeen hele andere zorgkosten dan mannen. Denk bijvoorbeeld aan zwangerschappen, lenzen of fysiotherapie. Als slechts één persoon hiervan gebruik maakt, dan betaalt de ander er ook voor. Dat is zonde van het geld. Daarom is het verstandig om de eigen zorgkosten te bepalen en daarop de keuze te baseren voor een zorgverzekering.